Ocenění žáků Zlínského kraje 2024 za mimořádné úspěchy v mimoškolní činnosti nebo za mimořádný čin

V úterý 11. 6. 2024 převzal náš žák Marek Soviš z rukou hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše a radní pro školství Zuzany Fišerové Ocenění žáků Zlínského kraje 2024 za mimořádné úspěchy v mimoškolní činnosti. Maminka o Markovi říká, že od chvíle, co se postavil na nohy, brnká na vše, co má klávesy. A proto, když přišel ve čtyřech letech do naší školy, bylo na první pohled jasné, že máme před sebou výjimečný talent. Bez zaváhání, s naprostým nadhledem a jistotou, zahrál vícehlasou píseň.
Žákem ZUŠ Uherský Brod v klavírní třídě paní učitelky Marie Pančochové je od roku 2014. Vrozené nadání – absolutní sluch, harmonické cítění, manuální zručnost, výborná paměť – bylo předpokladem jeho dalšího rozvoje. Skvělé zázemí a podporu má také v rodině. Už ve svých 7 letech vystupoval na úvod slavnostního programu multižánrového festivalu ZUŠKA?ZUŠKA!, který se uskutečnil v prostorách Kongresového centra ve Zlíně. V letech 2018 – 19 byl stipendistou Ivo Kahánka v programu MenArt, vystupoval v Senátu a na festivalu Smetanova Litomyšl. V roce 2017 získal ve hře na klavír 1. místo v krajském kole soutěže
základních uměleckých škol. V tomto školním roce 1. místo v okresním kole. Opakovaně získal titul Muzikant v soutěži, kterou naše škola každoročně pořádá.
V osmi letech si Marek splnil svůj sen a začal hrát i na varhany u pana učitele Jiřího Kováře. Od začátku projevoval naprosto mimořádné technické i hudební schopnosti, díky kterým podává nadstandardní výkony hodné profesionálních umělců. Mimo jiné koncertoval v basilice na Velehradě. Tam také proběhlo jeho letošní absolventské vystoupení za doprovodu orchestru.
Jeho velký zájem o hudbu ho přivedl ke studiu skladby (paní učitelka Marcela Trtková). Intenzivně se zabývá stylovými obdobími, hudebními formami a instrumentálními možnostmi všech hudebních nástrojů. Komponuje skladby pro sólové nástroje, komorní
uskupení i pro velký orchestr. Ve skladatelské soutěži pro Svatovítské varhany v  roce 2020 byla jeho skladba vybrána a Marek ji měl předvést při slavnostním koncertě v Katedrále svatého Víta. Tuto mimořádnou příležitost překazila covidová opatření. Ve školním roce 2018/2019 získal v ústředním kole skladatelské soutěže ZUŠ stříbrné pásmo, v roce 2023 zlaté pásmo. Jeho skladby jsou pravidelně zařazovány do programů koncertů ZUŠ Uherský Brod. V březnu byla např. s velkým ohlasem uvedena jeho orchestrální skladba Mateník.
Marek je mimořádnou osobností dospívající umělecké generace. Svým talentem v kombinaci se skromností, pílí, pracovitostí, zodpovědností a šíří svých znalostí a zájmů je příkladem pro všechny své vrstevníky.