Pozvánka na koncert – Klavírní kvarteto Josefa Suka

Prvním koncertem nové sezony Klubu přátel ZUŠ bude koncert Klavírního kvarteta Josefa Suka. Soubor vystoupil od svého vzniku na mnoha významných světových pódiích, nevyjímaje festival „Pražské jaro“ v r. 2016, dále pak na koncertech v Itálii, Rakousku, Španělsku, Slovensku, Německu, Francii či Japonsku. Ansámbl byl založen houslistou Radimem Krestou v r. 2007 původně ve složení klavírního tria. V tomto obsazení dosáhl soubor řady ocenění na mezinárodních soutěžích, např. na J. Brahms Wettbewerb 2007 – 1. cena, Premio Rovere d’Oro 2008 – 1. cena a Val Tidone Music Competitions 2010 – 1. cena. Od druhé poloviny r. 2012 hraje ansámbl v obsazení klavírního kvarteta. V této podobě dosáhl vítězství na mezinárodních soutěžích Concorso Salieri-Zinetti 2013 ve Veroně a na jedné z nejprestižnějších tohoto oboru „ACM Premio Trio di Trieste“, taktéž v roce 2013. Soubor je též nositelem „Ceny Českého spolku pro komorní hudbu“ nejlepšímu komornímu souboru za rok 2014. Ansámbl byl dvakrát za sebou (v r. 2019 a 2020) nominován na prestižní cenu „Classic Prague Awards“ v kategorii „Komorní výkon roku“, jako jeden ze tří souborů z celé ČR. V letech 2014 a 2015 natočilo kvarteto dvě CD pro italské vydavatelství s hudbou J. Brahmse, G. Mahlera a G. Faurého a v r. 2017 své nové české CD u společnosti Supraphon s hudbou Josefa Suka a Antonína Dvořáka. Toto CD bylo oceněno jako „Disc of the week na BBC radio 3 (2017) a „Recordings of the Year“ na MusicWeb International (2018). V sezóně 2019-2020 bylo Klavírní kvarteto Josefa Suka rezidenčním souborem Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii.


Kvarteto je pojmenováno podle houslisty Josefa Suka (1929-2011), jedné z největších osobností houslové generace 20. století, vnuka skladatele Josefa Suka a pravnuka Antonína Dvořáka. Kromě klasického repertoáru kvarteto pravidelně premiéruje skladby, jež mu věnovali významní soudobí skladatelé jako Michal Müller, Jean-Luc Darbelay, Max E. Keller, Matteo d´Amico, Jiří Gemrot nebo Marta Jiráčková. Na svých koncertech vystupuje soubor také v obsazení klavírního nebo smyčcového tria (pod názvem Josef Suk Trio).

Koncert se koná výjimečně ve sloupovém sále Muzea Jana Amose Komenského v obvyklých 17:00. Vstupné je dobrovolné. Pořádání koncertu bylo finančně podpořeno Městem Uherský Brod.